Tähän artikkeliin olemme tiivistäneet kaiken, mitä yrittäjyyttä aloittavan kannattaa selvittää. Pohdi ainakin näitä asioita ennen yrittäjyyden aloittamista. Ota tästä muistilista käyttöösi ja lue tarkemmin jokaisesta aiheesta linkkien takaa Yrittäjyyskoulumme artikkeleista.
Toiminimi vai kevytyrittäjyys
Yksinkertaisesti sanottuna toiminimi kannattaa perustaa, jos tulosi yritystoiminnan kautta tulevat olemaan säännöllisiä ja yritystoimintasi vaatii hankintoja. Toiminimellä yrittäminen tulee silloin pitkänpäälle edullisemmaksi, sillä voit vähentää hankinnat verotuksessa ja UKKO-palvelussa saat laskuttaa kuukausittain rajattomasti kiinteällä kuukausimaksulla.
Kevytyrittäjyys taas voi kannattaa, jos työkeikkasi ovat satunnaisia tai kausiluontoisia. Tällöin maksat palvelumaksun vain lähettämistäsi laskuista, eikä sinulle kerry kuluja kuukausilta, jolloin laskutettavaa ei ole.
Lue lisää aiheesta toiminimi vai kevytyrittäjyys
Toiminimen kirjanpito - vastuut ja velvoitteet
Toiminimiyrittäjänä sinun velvollisuutesi on pitää kirjaa yrityksesi tuloista ja menoista. Toiminimen kirjanpito on melko suoraviivaista, sillä yksinkertainen kirjanpito riittää. Helpointa on ulkoistaa kirjanpito osaavalle kirjanpitäjälle tai käyttää laskutuksen ja kirjanpidon yhdistävää palvelua, kuten UKKO Yrittäjän toiminimipalvelua.
Lue lisää aiheesta toiminimen kirjanpito
Voiko kirjanpitoon lisätä aiempia hankintoja?
UKKO-palvelussa voit lisätä kirjanpitoosi myös yksittäisiä kuluja esimerkiksi hankinnoista, jotka olet tehnyt liiketoimintaasi varten jo etukäteen, ennen y-tunnuksen perustamista. Esimerkiksi työvälineiden hankinnat voidaan lisätä, muista vain säilyttää kuitit! Varsinainen liiketoiminta ja myynti voi kuitenkin alkaa vasta, kun y-tunnus on perustettu.
Toiminimen verotus - ennakkovero ja ALV
Toiminimen tulot verotetaan henkilökohtaisen verotuksesi mukaan - tätä kutsutaan ennakkoveroksi. Ennakkoverot haetaan itse OmaVerossa, josta saa hakemuksen täytettyään verojen määrän ja maksuohjeet.
Aina yrittäjänä toimiessa ja tuotteita tai palveluita myydessä myyntihintoihin on lisättävä arvonlisävero. Veron määrä riippuu toimialasta, tuotteesta ja palvelusta. Arvonlisävero lisätään myyntihintaan ja veloitetaan näin asiakkaalta. Yrittäjä säilyttää verot itsellään, kunnes ilmoittaa ja tilittää niiden kertyneen määrän verottajalle kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain.
Yrittäjän työttömyysturva
Yrittäjän on huolehdittava vähän palkansaajaa enemmän oman työttömyysturvansa yksityiskohdista ja siksi joskus kuuleekin ikäviä tarinoita, kun asioita ei ole muistettu hoitaa kuntoon ja työttömyyden tai sairauden kohdatessa on käynyt vähän köpelösti. Yrittäjän työttömyysturva on kuitenkin oikein hyvä, kun muistaa itse pari tärkeää asiaa.
Lue tästä selkeät ohjeet yrittäjän työttömyysturvasta.
Voitko saada starttirahaa?
Jos aiot päätoimiseksi yrittäjäksi, kannattaa starttiraha ehdottomasti hyödyntää. Huomaa, että starttirahaa on haettava ennen yrityksen perustamista!
Lue tästä, miten haet starttirahaa.
Yrittäjän vakuutukset
Ainoa aivan jokaiselle yrittäjälle pakollinen vakuutus on YEL eli yrittäjän eläkevakuutus - jos yritystoiminnan tulot ovat yli 8000 euroa vuodessa. Toimialoittain ja toiminnasta riippuen sinua saattavat kuitenkin koskea myös muut pakolliset vakuutukset ja joillain aloilla kannattaa olla tiettyjä vakuutuksia, vaikka ne eivät olisi pakollisia.
Lue tarkemmin yrittäjän vakuutuksista täältä.
Kattavan tietopaketin YEListä löydät tästä.
Toimialan valinta ja luvanvaraiset elinkeinot
Kun päätät perustaa toiminimen, ensimmäisiä päätöksiä on toimialan valinta. Se voi olla haastavaa, jos aiot tehdä useammanlaisia töitä - vaikkapa siivousta lisätienestiksi opintojen ohessa ja samalla opintoalasi mukaisia töitä. Erilaisten töiden laskuttaminen on täysin sallittua, mutta toimialoja voi valita vain yhden. Päätös kannattaa tehdä sen perusteella, mitä työtä aikoo laskuttaa eniten.
Lue lisää toimialan valinnasta.
Osa toimialoista on luvanvaraisia. Tämä tarkoittaa sitä, että tarvitset joltain viranomaiselta jonkin luvan liiketoiminnallesi. Luvanvaraisia aloja ovat esimerkiksi terveydenhuolto, taksin kuljettaminen ja autojen katsastaminen.
Lue lisää luvanvaraisen elinkeinon harjoittamisesta.
Huomaa, että kun toimit luvanvaraisella toimialalla, sinun on liityttävä Kaupparekisteriin. Muutoin Kaupparekisteriin liittyminen ei ole toiminimiyrittäjälle pakollista.
Päädyitkö siihen, että toiminimiyrittäjyys on sinun juttusi?
Toiminimen perustaminen, mitä silloin pitää ottaa huomioon?
Lisää luettavaa:
Avaa tästä kokoamamme kattava Aloittavan toiminimiyrittäjän opas.
Tästä pääset lukemaan Yrittäjyyskoulumme kaikki artikkelit Yritystoiminnan aloittamisesta.