On hyvä ottaa huomioon muutamia asioita, jotta toiminimen perustaminen olisi mahdollisimman sujuvaa. Alle olemme listanneet niistä oleellisimmat, ota nämä ensimmäisenä haltuun!
Kirjanpito
Jokaisen toiminimiyrittäjän eli elinkeinonharjoittajan on pidettävä toiminnastaan kirjanpitoa. Pienillä yrityksillä on paljon helpotuksia kirjanpidon laatimiseen ja suurin osa toiminimiyrittäjistä saa tehdä kirjanpitoaan yhdenkertaisena maksuperusteisena kirjanpitona. Toiminimiyrittäjän ei myöskään yleensä tarvitse tehdä tilinpäätöstä. UKKO Yrittäjä -palvelusta saat toiminimiyrittäjän yhdenkertaisen maksuperusteisen kirjanpidon. Teemme myös ALV- ja veroilmoitukset puolestasi ja haemme ALV-alarajahuojennuksen kaikille asiakkaillemme jotka siihen ovat oikeutettuja.
Verotus
Toiminimiyrittäjän tulee yleensä maksaa kahta veroa, arvonlisäveroa ja ennakkoveroa. Voit lukea lisää näistä veroista ja niiden määräytymisestä verotusta koskevalta sivultamme.
Vakuutukset
Usein ainoa pakollinen vakuutus toiminimiyrittäjälle on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL. Monilla toimialoilla kuitenkin edellytetään muitakin vakuutuksia; esimerkiksi koulutetuilla hierojilla tulee olla potilasvakuutus ja rakennusalan yrityksellä vastuuvakuutus. YEL-vakuutuksen saat UKKO Yrittäjä -palvelun kautta joko reksiteröityessäsi tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.
Voit lukea näistä vakuutuksista lisää täältä:
- Yrittäjän vakuutukset - mitkä ovat pakolliset vakuutukset?
- Milloin tarvitsen YEL-vakuutuksen
- YEL-maksun vaikutus yrittäjän sosiaaliturvaan
UKKO toiminimiyrittäjien käytössä on myös UKKO Turva -lisäpalvelu, joka sisältää tapaturma- ja vastuuvakuutusten lisäksi useita hyödyllisiä etuja. Palvelumme käyttäjänä voit ottaa UKKO Turvan käyttöösi heti rekisteröinnin yhteydessä tai myöhemmin palvelun Tilauksenhallinta -sivulta. Lue lisää toiminimen UKKO Turvasta täällä: Toiminimen UKKO Turva
Verovähennykset
Toiminimiyrittäjyys kannattaa verotuksellisesti, nimittäin elinkeinoverolain vähennysoikeus yritystoiminnan tuloihin liittyviin menoihin on laajempi kuin tuloverolaissa, minkä piirissä olet esimerkiksi jos työskentelet palkansaajana tai kevytyrittäjänä.
Voit lukea vähennyksistä laajemmin meidän UKK -kysymysten kautta.
Tutustu myös Yrittäjyyskoulumme laajaan verovähennysartikkeliin.
Vaikutukset työttömyysturvaan
Yrittäjän työttömyysturva poikkeaa hiukan palkansaajan turvasta, mutta huolehtimalla työttömyyskassan jäsenyytesi ajantasalle ja YEL-työtulon vastaamaan todellisia tulojasi, varmistat myös yrittäjänä itsellesi toimeentulon töiden loppuessa tai sairastuessasi.
Jos yrittäjältä loppuu työt, on ilmoittauduttava työnhakijaksi TE-toimistoon samoin kuin palkansaajana. Aloittaessasi työnhaun, TE-palvelut selvittää ensin yrittäjäaseman, eli oletko työttömyysturvalain mukaisesti yrittäjä. Jos olet yrittäjä, selvitetään tämän jälkeen yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuus. Jos yritystoimintasi jatkuu sivutoimisena työttömyyden ohella, olet usein oikeutettu soviteltyyn työttömyysetuuteen.
Jos aloitat työttömänä yrittäjyyden, ei yrittäjyyden pää- tai sivutoimisuutta ei selvitetä neljän ensimmäisen kuukauden aikana. Pää- tai sivutoimisuus arvioidaan vasta neljän kuukauden jälkeen yrittäjyyden alkamisesta, mikä tarkoittaa, että saat joka tapauksessa soviteltua työttömyysetuutta ensimmäiset neljä kuukautta, jos perustat yrityksen työttömänä.
Lue tarkemmin yrittäjän työttömyysturvasta Yrittäjyyskoulusta:
Yrittäjän ja kevytyrittäjän työttömyysturva
Yrittäjyyskoulusta kattavaa tietoa yrityksen alkutaipaleelle
Yrittämisen aloittamista pohtivalla saattaa olla paljon kysymyksiä mielessään. Juuri siksi olemme perustaneet yrittäjyyskoulun, josta löytyy paljon tietoa yrittäjyyteen liittyen. Oli mietinnässä sitten verotus, markkinointi tai oman osaamisen myyminen -löydät vastaukset ja vinkit yrittäjyyskoulusta. Pääset tutustumaan artikkeleihin yrittäjyyskoulussamme: https://www.ukko.fi/yrittajyyskoulu-etusivu/