Osakeyhtiön perustaminen on fiksua, kun liiketoiminta kerryttää jatkuvaa voittoa, jota ei ole tarve nostaa heti käyttöön. Liikevaihdon kasvaessa osakeyhtiö on riskienhallinnan kannalta toiminimeä turvallisempi vaihtoehto, sillä toiminimiyrittäjä vastaa yrityksen veloista ja velvoitteista aina henkilökohtaisella omaisuudellaan.
Osakeyhtiö mahdollistaa yrittäjälle uusien osakkaiden tai sijoittajien mukaan tulemisen. Oy-muodosta on hyötyä myös silloin, jos yrityksellä on työntekijöitä, joita se haluaa tarvittaessa sitouttaa osakas- tai optiojärjestelyjen avulla. Myös työnantajavastuiden kantaminen ongelmien hetkellä voi olla turvallisempaa osakeyhtiön näkökulmasta.
Toiminimiyrittäjyys on ketterin ja helpoin yrittämisen muoto, mutta se myös näyttää pieneltä liiketoiminnalta. Monilla toimialoilla tällä ei ole mitään merkitystä, mutta esimerkiksi yritysten välisessä kaupankäynnissä osakeyhtiömuotoinen yritys voi monesti olla houkuttelevampi liikekumppani.
Lisäksi osakeyhtiöille pakollinen kahdenkertainen kirjanpito on toiminimille vapaaehtoista tietyin edellytyksin: Liikkeen- ja ammatinharjoittajien on kuitenkin pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa, jos kaksi kolmesta seuraavista toteutuu:
- taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
- liikevaihto tai sitä vastaava tuotto on yli 200 000 euroa
- yrityksen palveluksessa on keskimäärin yli 3 henkilöä
Osakeyhtiön perustamisessa on monia etuja
- Toiminimiyrittämiseen verrattuna taloudelliset vastuut ovat pienempiä.
- Uuden pääoman tai uusien osakkaiden mukaan ottaminen sujuu ketterästi, mikä mahdollistaa kasvun.
- Laajemmat mahdollisuudet verotuksen suunnittelussa ja sitä kautta säästämisessä.
- Markkinoinnin kannalta osakeyhtiö on toiminimeä uskottavampi.
- Osakeyhtiö maksaa tuloksestaan veroja 20 %.
- Osakeyhtiön tehdessä voittoa, voidaan voittovaroja jakaa osinkoina omistajilleen. Osingon verotus on palkkatuloa kevyempää
- Tilikausi voi olla mikä tahansa 12 kuukauden jakso eli se ei ole sidoksissa kalenterivuoteen.
Haasteet osakeyhtiön perustamisessa
- Osakeyhtiötoiminta vaatii enemmän rahallista ja ajallista panostusta.
- Osakeyhtiön kirjanpitovelvoitteet ovat tiukemmat: kahdenkertainen kirjanpito.
- Osakeyhtiössä yrittäjä ei nosta rahaa, vaan saa palkkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjän on huolehdittava palkanmaksusta.
- Osakeyhtiöllä on oltava hallitus. Tämä tarkoittaa, että osakeyhtiön hallitukseen vaaditaan yrityksen perustajan lisäksi vähintään yksi varajäsen.
- Myöskään osakeyhtiön lopettaminen ei tarvittaessa suju aivan hetkessä.
Jos haluat vaihtaa yritysmuotoasi toiminimestä osakeyhtiöksi tai sinua kiinnostaa perustaa osakeyhtiö, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme osakeyhtio@ukko.fi!
Lue lisää