Osakeyhtiö on Suomen yleisin yritysmuoto. Toisin kuin toiminimessä, yhtiö on erillinen oikeushenkilö yrittäjästä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjä ei ole, samalla tavalla kuin toiminimellä toimiessa, henkilökohtaisesti taloudellisessa vastuussa yrityksen sitoumuksista ja velvoitteista. Osakeyhtiön voi perustaa joko yksin tai yhdessä yhden tai useamman henkilön kanssa.
Kun yritystoiminta on pientä ja se perustuu pääosin yrittäjän omaan työpanokseen, yleensä toiminimi on tähän hyvä valinta. Jos liiketoiminta taas kasvaa, on hyvä miettiä, voisiko yritysmuotoa vaihtaa toiminimestä osakeyhtiöksi.
Toiminimi ja osakeyhtiö eroavat toisistaan monin eri tavoin. Eroja löytyy esimerkiksi aloituskustannuksissa, yrittäjän henkilökohtaisessa vastuussa, verotuksessa, palkanmaksussa, sekä omistuspohjan ja sen laajenemisen mahdollisuuksissa.
Osakeyhtiö eroaa toiminimestä usealla tavalla:
- Toiminimiyrittäjä vastaa toiminimen velvoitteista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan. Osakeyhtiö taas on erillinen oikeushenkilö, joka vastaa velvoitteistaan itse. Osakkeenomistaja vastaa osakeyhtiön velvoitteistaan ainoastaan sijoittamansa pääoman määrään asti.
- Toiminimiyrittäjän verotus tapahtuu yrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa. Toiminimiyrittäjä ei voi nostaa palkkaa, vaan käteenjäävä osuus on tilikauden tulos verojen jälkeen. Osakeyhtiö voi taas maksaa palkkaa yhtiössä työskentelevälle osakkeenomistajalle. Osakeyhtiö voi myös jakaa halutessaan omistajilleen osinkoja.
- Toiminimi sopii yleensä sellaiseen yritystoimintaan, jossa yrittäjän työpanos on pääosassa. Osakeyhtiö sopii taas paremmin liiketoiminnan laajentamiseen. Osakeyhtiöön voidaan ottaa uusia osakkeenomistajia ja laajenevan toiminnan rahoittaminen on helpompaa.