Usein yrittäjäpolku aloitetaan kevytyrittäjänä, mutta jossain vaiheessa oma Y-tunnus voi tulla ajankohtaiseksi. Listasimme tähän asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon yritysmuodon päivitystä pohtiessa.
Milloin kevytyrittäjästä toiminimiyrittäjäksi?
Oman Y-tunnuksen perustaminen voi tulla ajankohtaiseksi monesta syystä, mutta yleisimpiä ovat seuraavat:
1. Huomaat, että toimintasi vaatii hankintoja
Toiminimellä verovähennyksiä voi hyödyntää laajemmin ja voit vähentää hankintojen arvonlisäverot myyntiesi ALVeista. Lue lisää toiminimiyrittäjän verovähennyksistä.
2. Laskutussummasi kasvavat
Kevytyrittäjänä maksat jokaisesta laskusta prosenttiosuuden palvelumaksuna. Kevytyrittäjyys onkin usein sopiva yrittämisen muoto, kun tulot ovat suhteellisen pienet, mutta kun toimintasi ottaa kunnolla tuulta alleen, voi olla järkevää vaihtaa toiminimiyrittäjyyteen ja maksaa vain kiinteää kuukausihintaa kirjanpidosta. Lue tästä UKKO Yrittäjän hinnoittelusta.
Veroilmoitus
Kun vaihdat yritysmuotosi toiminimeksi, etenkin jos teet sen kesken verovuoden, tulee muistaa, että veroilmoituksissa on eroa. Kevytyrittäjänä verotuksesi on toiminut sinun näkökulmastasi palkansaajan tapaan kevytyrittäjyyspalvelun tilittäessä tuloverosi ja myyntiesi arvonlisäverot verottajalle. Olet voinut ilmoittaa kaikki tulosi ja vähennyksesi henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi.
Toiminimiyrittäjänä taas täytät lisäksi elinkeinotoiminnan veroilmoituksen, johon täytetään Y-tunnuksesi tulot ja menot. Muista siis ilmoittaa alkuvuodelta kevytyrittäjyyden tulot ja menot - ja ulkoista elinkeinotoiminnan veroilmoitus vaikka UKKO Yrittäjä -palvelulle!
Toiminimen verotus eroaa kevytyrittäjän verotuksesta
Kevytyrittäjänä maksat työsi tuloksista palkansaajan tapaan tuloveroa verokorttisi mukaan. Y-tunnuksellisena yrittäjänä taas maksat niin ikään tuloveroa, mutta se tapahtuu yleensä ennakkoverona. Lisäksi lisäät myynteihisi arvonlisäveron, jos olet arvonlisäverovelvollinen. Velvoite riippuu töistä, joita laskutat sekä laskutusmääristäsi. Sivutoimisen yrittäjän ei välttämättä tarvitse ilmoittautua arvonlisäverorekisteriin.
Lue tästä tarkemmin toiminimen verotuksesta.
Laskutus ja rahaliikenne
Laskutus on toiminimiyrittäjänäkin hoidettava, mutta kevytyrittäjyyspalvelu ei siihen tarkoitukseen enää sovi. Onneksi UKKO Yrittäjä -palvelu tarjoaa kiinteällä kuukausihinnalla rajattoman laskutuksen!
Isoin ero kevytyrittäjyyteen nähden omalla Y-tunnuksella toimiessa on se, että rahaliikenteesi ei enää kulje kevytyrittäjyyspalvelun kautta. Laskuttaessasi UKKO Yrittäjänä, saat koko laskuttamasi summan suoraan asiakkaalta omalle tilillesi ja tilität verottajalle tuloverot ennakkoveroina sekä lisäksi asiakkailtasi laskuttamasi arvonlisäverot, joista on vähennetty hankintojesi arvonlisäverot.
Kirjanpito
Y-tunnuksellisella yrittäjällä on velvollisuus pitää kirjaa tuloistaan ja menoistaan. Kirjanpidon mukaan täytetään elinkeinotoiminnan veroilmoitus sekä arvonlisäveroilmoitukset, jos yrittäjä on ALV-velvollinen. Toiminimiyrittäjälle riittää yleensä yhdenkertainen kirjanpito. Kirjanpidon voi hoitaa itse tai sen voi jättää jonkun muun huoleksi. UKKO Yrittäjä -palvelu tarjoaa samassa paketissa kirjanpidon, veroilmoitusten täytön sekä laskutuksen. Tutustu tästä tarkemmin palvelun ominaisuuksiin.
Vakuutukset
UKKO Kevytyrittäjänä sinulla on ollut UKKO Turvan muodossa työkeikkojesi aikana voimassa esimerkiksi tapaturmavakuutus ja olet voinut ottaa myös YEL-vakuutuksen, jos olet tiennannut kevytyrittäjyydellä yli 750,86 euroa kuukaudessa eli yli 9 010,28 euroa vuodessa.
Toiminimiyrittäjäksi siirtyessä kannattaa tarkistaa, millaisia vakuutuksia toiminnassasi tarvitset. Jos sinulla on ollut Kevytyrittäjänä jo voimassa YEL-vakuutus, ilmoitat vain eläkevakuutusyhtiöllesi yritysmuotosi vaihdosta. Jos taas vaihdat toiminimeen tulojen kasvun vuoksi, tarkista tulosi ja YEL-velvollisuutesi. Lisäksi voit toiminnastasi ja työnkuvastasi riippuen tarvita myös muita vakuutuksia. Lue tästä lisää toiminimiyrittäjän vakuutuksista.