Osakeyhtiön perustamisessa kannattaa tutustua yrityksen verotukseen ja kuinka se tapahtuu. Osakeyhtiöön kuuluu yhteisövero, joka on tuloksesta maksettava vero. Mikäli yhteisövero maksetaan etukäteen, niin on se ennakkoveroa. Näiden lisäksi tulee ottaa huomioon arvonlisävero, jonka laskutat osana tuotteesi tai palvelusi hintaa ja se tilitetään valtiolle. Oy-toiminnassa yrittäjällä on mahdollisuus nostaa palkkaa ja/tai osinkoa, jolloin verotus tulee huomioida.
Yhteisövero ja ennakkovero
Yhteisöveroa maksetaan osakeyhtiön tuloksesta. Yhteisöverolla tarkoitetaan yhteisöntuloveroa ja se on tällä hetkellä 20 % yhtiön tuloksesta. Tulos määritellään vähentämällä vähennyskelpoiset kulut yrityksen veronalaisista tuloista. Esimerkiksi yrityksen kuluiksi lasketaan yrittäjän itselleen maksetut palkat ja työntekijöille maksetut palkat. Osakeyhtiön tuloksesta maksetaan myös etukäteen veroa ja sitä kutsutaan ennakkoveroksi. Maksua varten kerätään tilikauden aikana etukäteen veroja. Veroja kerätään arvioimalla yrityksen tulos. Mikäli kerätyt verot eivät kata ennakkoveroa, tulee osakeyhtiön maksaa puuttuva osa lisäennakolla.
Arvonlisävero
Arvonlisävero eli ALV on kulutusvero, jonka maksaa aina tuotteen tai palvelun ostaja. Sen avulla verotetaan tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen käytettyjen välituotteiden ja valmiin tuotteen myyntihinnan erotusta, eli arvonlisäystä. Arvonlisäveron maksu riippuu liikevaihdosta, sillä pienemmän liikevaihdon yritykset voivat anoa pidempää ilmoituskautta yhden kuukauden ilmoituskauden sijaan. Yritys on arvonlisäverovelvollinen, jos 12 kuukauden tilikauden liikevaihto ylittää 15 000 euroa. Arvonlisäveron alarajahuojennusta on mahdollista hakea, mikäli tilikauden liikevaihto jää alle 30 000 euron. Tämä tarkoittaa, että yrittäjänä saat verohelpotusta ja hakea takaisin maksamiasi arvonlisäveroja. Lisää tietoa arvonlisäveron alarajahuojennuksesta verottajalta.
Yhtiön omistajan verotus
Osakeyhtiössä omistaja voi maksaa itselleen palkkaa, joka verotetaan normaalisti yrittäjän ansiotulona. Tämä katsotaan kuluna, joka pienentää yhtiön tulosta. Osakeyhtiö voi myös palkan lisäksi maksaa osinkoja ja luontaisetuja omistajalleen. Osinkotulo määräytyy joko ansio- tai pääomatuloksi ja osinko jaetaan vasta, kun yhtiön tulos on verotettu. Osinkojen verotus riippuu siitä, että jakaako yritys osinkoina yli vai alle 8 prosenttia osakkeiden matemaattisesta arvosta. Jos osinkoa jaetaan alle 8 prosenttia, niin verotus on myös matalampaa. Osakkeen matemaattisen arvon laskemiseksi tulee ottaa huomioon yrityksen nettovarallisuus ja sen ulkona olevien osakkeiden lukumäärä. Nettovarallisuus lasketaan edeltävänä vuonna päättyneen tilikauden mukaan, jolloin yrityksen varoista vähennetään sen velat. Osakkeen matemaattinen arvo saadaan, kun osakeyhtiön nettovarallisuus jaetaan ulkona olevien osakkeiden lukumäärällä.
Lisää osinkotulojen verotuksesta verottajan sivulta.