Sivutoiminen yrittäjä tarkoittaa yrittäjää, jolle yrittäjyys ei ole päätyö. Yleensä hän saa ansiotuloja myös muulla tavalla kuin yrittäjyytensä avulla. Monet sivutoimiset yrittäjät käyvät siis yritystoiminnan ohella palkkatöissä. Sivutoiminen yrittäjä on silloin, kun hän saa suurimman osan tuloistaan muusta kuin yritystoiminnastaan ja suurin osa työajasta kuluu muussa työssä kuin yritystoiminnan parissa, esimerkiksi palkkatöissä.
Miten yritystoiminnan sivutoimisuus määritellään?
Yritystoiminnan sivu- ja päätoimisuutta arvioivat monet tahot, esimerkiksi työttömyyden kohdatessa TE-toimisto. TE-toimisto määrittää yritystoiminnan sivutoimisuuden sen vaatiman työmäärän perusteella, eli arvioi, voiko työnhakija työllistyä yritystoimintansa ohella kokoaikaiseen työhön. Sivutoiminen yrittäjyys voi käytännössä viedä joko paljon tai vähän aikaa, eikä tarkkaa rajaa sivutoimisuudelle ole.
Lue lisää sivutoimisesta yrittäjyydestä ja yrittäjän työttömyysturvasta.
Sivutoiminen yrittäjyys voi käytännössä tarkoittaa vaikkapa kuppikakkujen valmistusta ja myymistä omalla toiminimellä kokoaikatyön sivussa. Sivutoimisena yritysideana kuppikakkubisnes voi olla monin tavoin palkitsevaa ja mukavaa, vaikka sillä ei alkuun rikastuisi. Siihen voi myös kulua paljon yrittäjän aikaa - kuten mukavan harrastuksen parissa yleensä.
Jotkut nauttivat sivutoimisesta yrittäjyydestä juuri sen osa-aikaisuuden tai kausiluonteisuuden vuoksi, eivätkä aseta tavoitteita toiminnan kasvattamiseen. Sivutoiminen yrittäjyys voikin olla myös harrastus ja vastapainoa palkkatyölle.
Sivutoimisen yrittäjyyden kautta päätoimiseksi yrittäjäksi
Monesti sivutoiminen yrittäjyys voi myös olla tietynlainen välietappi päätoimiseen yrittäjyyteen. Omaa liikeideaa on monessa tapauksessa järkevää kokeilla ensin sivutoimisesti toiminimellä, tai vaikka kevytyrittäjänä ilman omaa y-tunnusta. Ennen kuin yrittäjä on varma ideansa toimivuudesta, palkkatyö kulkee usein yrittäjyyden rinnalla, jolloin yrittäjyys on sivutoimista.
Palkkatyö voidaan lopettaa siinä vaiheessa, kun liikeidea on ottanut tuulta alleen, se tuottaa riittävästi rahaa ja yritystoiminnan pyörittämiseen kuluu yhä enemmän aikaa. Mikäli taas sivutoimisena yrittäjänä huomaakin, että liiketoiminta ei ole kannattavaa tai idea vaatii vielä jatkokehittämistä, voi toiminnan helposti lopettaa palkkatyönsä turvin.
Sivutoiminen yrittäjä voi maksaa verot ennakoina tai veroprosentissaan
Yrittäjät maksavat yleensä tuloveronsa ennakkoveroina eli ilmoittavat verottajalle ennusteen vuoden tuloista, jonka mukaan verottaja määrittää heille sopivan veropotin ja maksupäivät vuoden mittaan.
Sivutoimiselle yrittäjälle on kuitenkin toinenkin mahdollisuus: hän voi maksaa yritystoiminnan verot myös verokortilla näkyvässä veroprosentissaan palkkatyön verotuksessa. Tällöin veroprosentti nousee, mutta yrittäjän ei tarvitse itse huolehtia verojen ilmoittamisesta ja maksusta.
Jos haluaa hoitaa sivutoimisen yritystoimintansa verot veroprosentin avulla, yrittäjä vain summaa vuoden palkkatulonsa ja arvioimansa yritystoiminnan tulot ja hakee itselleen verokortin tällä summalla. Näin veroprosentissa on mukana sekä palkkatyön että yritystoiminnan tulot ja veroja tulee maksettua oikea määrä.