Starttiraha on uusille yrittäjille myönnettävä tuki, jota on mahdollista hakea TE-toimistosta. Tuki on noin 700 euroa kuukaudessa. Sen saaminen ei ole automaattista, vaan TE-toimiston virkailija arvioi yrityksesi menestysmahdollisuudet ja päättää sen jälkeen, myönnetäänkö sinulle tukea. Toisaalta, jos liikeideasi tuottaa alusta lähtien rahaa, et välttämättä ole oikeutettu tukeen. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin valitettavasti aika harvassa. Yleensä yrityksen alkuvaiheessa vaaditaan erilaisia investointeja ja paljon töitä, ennen kuin ensimmäinenkään euro on tullut tilille.
Jos et vielä tiedä kaikkea starttirahasta, niin kannattaa tutustua näihin artikkeleihin:
- Starttiraha alkavalle yrittäjälle
- Starttiraha toiminimelle - miten se onnistuu?
- Starttiraha - TE-toimisto
- Starttiraha - Uusyrityskeskus
Minkälainen kannattavuuslaskelma starttirahahakemuksessa tulee olla?
Kuten yllä jo mainittiin, starttirahahakemuksen kannattavuuslaskelma ei saa olla liian huono -eikä toisaalta liian hyvä. Molemmissa tapauksissa tuki voi jäädä saamatta. Kannattavuuslaskelman tulisi olla mahdollisimman realistinen, sillä yksi arviointikriteeri on juuri toiminnan realistisuuden arviointi.
Listaa siis käytännössä kaikki hankinnat ja investoinnit, jotka sinun aidosti tulee tehdä jotta voit käynnistää yritystoiminnan.
Tulopuoltakin kannattaa arvioida mahdollisimman totuudenmukaisesti. Kuinka kauan oikeasti kestää, ennen kuin ensimmäinen asiakas ostaa sinulta? Kuinka pitkään menee, ennen kuin asiakkaita on tarpeeksi paljon, jotta toiminta on kannattavaa?
Kustannuslaskelmaa tehdessä kannatta tehdä harjoituksen vuoksi kolme erilaista laskelmaa:
- Pessimistinen laskelma - Miten käy jos kaikki mahdollinen menee pieleen
- Realistinen - Todennäköisin vaihtoehto
- Optimistinen - Miltä liiketoiminta näyttää jos kaikki asiat menevät kuin Strömsössä
Näin pystyt vähän hahmottamaan ja varautumaan erilaisiin vaihtoehtoihin.
Kannattaa myös ehdottomasti hyödyntää uusyrityskeskuksen asiantuntijoita. Heidän palvelunsa ovat ilmaisia ja he auttavat kannattavuuslaskelman sekä tuloslaskelman tekemisessä. Uusyrityskeskuksen työntekijöillä on myös vahva kokemus siitä, millaiset hakemukset yleensä menevät läpi.
Yleensä TE-toimiston virkailija aina ohjaakin yrittäjyyttä pohtivat ensimmäisenä Uusyrityskeskukseen.