Tässä koosteessa käsitellään toiminimiyrittäjän ennakkoveroa yleisesti. Verotukseen vaikuttaa useat eri asiat ja tarkan tiedon verotukseesi liittyvistä asioista saat aina verottajalta. Tässä koosteessa emme ole maininneet erikseen kaikkia mahdollisia eri tilanteita, jotka verotukseen vaikuttavat.
Ennakkovero tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että yrityksen tuloksen perusteella aiheutuvia veroja maksetaan etukäteen, ja ennakkoveron määrä perustuu arvioon verotettavasta tuloksesta. Lähtökohtaisesti ennakkoverojen suuruus muodostuu siis tulojen ja menojen erotuksesta. Jo kauemmin toimineilla yrityksillä tämä arvio tulee yleensä viimeksi päättyneen verovuoden perusteella seuraavalle vuodelle. Tätäkin arviota voi tarpeen mukaan muuttaa, vähän niin kuin palkkatöissä oleva voi vuoden vaihteessa tullutta verokorttiaan päivittää.
Lue myös: Näin haet ennakkoveroa
Suosittelemme, että lisäisit ennakkoverot myös kirjanpitoon. Tämä ei ole pakollista yhdenkertaisessa kirjanpidossa, mutta auttaa sinua pysymään vielä paremmin kärryillä yrityksesi taloustilanteesta. Kuittina käy ennakkoveropäätös, ennakkoverolasku (nämä saat OmaVerosta) tai kuitti tilisiirrosta.
Uuden yrityksen ennakkovero
Uuden yrityksen pitää hakea ennakkoveroa erikseen vaikka yritys olisi merkitty ennakkoperintärekisteriin. Voit tehdä tämän kätevästi joko OmaVerossa tai soittamalla verottajalle. Annat parhaan arviosi siitä, kuinka paljon kuluvana vuonna yrityksesi tulos tulee olemaan ja tämän arvion perusteella tulet maksamaan ennakkoveroja. Arviota voi päivittää pitkin vuotta aina tarpeen mukaan.
Uusille yrityksille ennakkovero määrätään sen mukaan mitä yritystä perustettaessa kerrotaan ensimmäisen tilikauden tulosarvioksi. Toiminnan alkaessa voi olla haastavaa ennustaa tulevaa hyvin tarkkaan. Ensimmäisen tilikauden tulostasoa kannattaakin seurata ja arvioida mahdollista muutostarvetta ennakkoveroihin hyvissä ajoin. Liian vähän maksetusta ennakkoverosta voi muodostua lisäveroa eli kansankielellä mätkyjä maksettavaksi. Voit siis päivittää tätä arviota tarvittaessa vuoden mittaan joko OmaVerossa tai soittamalla verottajalle.
Maksanko veroa aina kun nostan rahaa yrityksen tililtä?
Nostoista ei makseta veroa, vaan tulovero maksetaan ennakkoverona kuukausittain arvioidun yrittäjätulon eli yrityksen voiton perusteella progressiivisen veroasteikon mukaan. Toisin sanoen, nostot eivät vaikuta siihen paljonko veroa maksat. Tässä ratkaisee yritystoiminnan tulos ja veroa maksetaan asteittain kasvavan veron mukaan riippuen kuinka paljon yritystuloa saat. Lisäksi mahdolliset muut henkilökohtaiset tulosi, kuten palkkatulot, vaikuttavat veron määrään,
Näet oman tuloksesi UKKO-järjestelmästä. Navigoi kohtaan "Raportit" ja klikkaa auki tilikaudet. Näet tuloslaskelman. Yrityksesi tulos, jonka perusteella voit syöttää ennakkoverohakemukseesi tuloarvion seuraavalle vuodelle, löytyy tästä kohdasta:
Mätkyjä vai palautusta?
Veroilmoituksen jättämisen jälkeen verotus vahvistetaan, ja sen perusteella maksetaan lisäveroja tai saadaan palautusta. Käytännössä tämä muistuttaa paljon palkansaajan käytäntöä: verottaja tarkistaa paljonko tuloja olet saanut ja paljonko veroja sen mukaan sinun olisi pitänyt maksaa. Jos maksoit tätä summaa enemmän veroja, saat liikaa maksamasi summan takaisin ja mikäli maksoit liian vähän, joudut maksamaan "mätkyjä" eli jäännösveroa.
Ennakkoveron maksuajankohta
Toiminimiyrittäjän ennakkoverot ja niiden maksuajankohdat määräytyvät pitkälti samoin perustein kuin henkilöyhtiön yhtiömiehelläkin. Poikkeuksen tekee sen, että toiminimiyrittäjän tuloksesta voidaan osa jakaa verotettavaksi puolisolla. Tämä edellyttää puolison työskentelyä yrityksessä. Tällöin ennakkoveromaksut tulevat yrittäjän itsensä lisäksi myös puolisolle.
Kun yritystoiminnan tulos verotetaan yrittäjän / puolison henkilökohtaisena tulona, vaikuttaa ennakkoverojen määräytymiseen myös kaikki muut henkilökohtaiset ansio- ja pääomatulot. Ennakkoveron määrässä huomioidaan siis esimerkiksi henkilökohtaiset vuokratulot, eläkkeet, starttirahat jne.
Ennakkoveron maksuerien määrätyminen
Ennakkoveron maksuerät määräytyvät maksettavan ennakkoveron mukaan. Jos esimerkiksi maksuerät on jaettu vain joillekin kuukausille mutta haluat maksaa ennakkoveroa tasaisesti joka kuukausi, voit muuttaa eriä itse. Valinta on voimassa toistaiseksi, eli jatkossa mahdollisen ennakkoveron erät jaetaan tasaisesti kaikille kuukausille.
Ennakkovero määrätään verovuodelle. Ennakkoveron suuruus ja ennakkoveron muuttamisen ajankohta vaikuttavat siihen, kuinka monta maksuerää vuoden aikana on. Eriä on enintään 12.
Jos yritystoiminta on säännöllisesti kausiluontoista (esim. kesäkioskin pito tai hiihto-opetus), voit hakea ennakkoveron niille kuukausille, joina ansaitset tulosi.
Pienin maksettava ennakkovero on 170 euroa. Tätä pienemmistä summista verot maksetaan lopullisessa verotuksessa.
- Lue lisää: Vero.fi - Ennakkoveron erien määrä
Lisäennakko
Yrittäjä voi täydentää edellisen vuoden ennakkoveroa erillisellä lisäennakolla. Lisäennakko on ennakko, jolla voi täydentää ennakonpidätystä tai ennakkoveroa verovuoden päättymisen jälkeen. Lisäennakkoa voi hakea tarvittaessa useaan kertaan verotuksen päättymiseen asti. Verovuoden aikana ei voi maksaa lisäennakkoa, vaan silloin täytyy hakea muutosta ennakkoveroon.
Lue lisää: