Mikä ALV-muutos?
Arvonlisäverokantoja on Suomessa käytössä useita ja syyskuun 2024 alusta voimaan tuleva muutos koskee yleistä kantaa: eli niitä toimialoja, joilla on tähän asti käytetty 24% arvonlisäveroa.
Alennetut ALV-kannat eli ruuan 14% sekä kirjojen, kulttuurin ja lääkkeiden 10% pysyvät ennallaan.
Muutos astuu voimaan 1.9.2024, jolloin siis siirrytään 24:n prosentin ALV-kannasta uuteen 25,5:n prosentin kantaan.
Keitä ALV-muutos koskee?
Arvonlisäveron korotus koskee yrittäjää ja kevytyrittäjää, jonka tuotteet tai palvelut kuuluvat yleisen ALV-kannan piiriin.
ALV on vero, joka lisätään aina tuotteen tai palvelun hintaan. Siinä missä tähän mennessä hintoihisi on lisätty 24% arvonlisäveroa, lisäät jatkossa veroa 25,5% – hintoihisi tulee siis pieni korotus.
Miten ALV-muutos näkyy UKKO-järjestelmässä?
Menojen ja muiden tulojen osalta UKKO-järjestelmään tulee 1.9. valittavaksi myös ALV 25,5%:
Myyntilaskua luodessa toimituspäivä tulee muutoksen myötä pakolliseksi. Kun olet valinnut laskulle toimituspäivän, näet valikossa sen mukaan käytettävissä olevat ALV-kannat. Kuvien tapauksissa toimituspäivä on syyskuun puolella, joten valittavana ei ole enää alv 24% -kantaa.
Jos toimituspäivä on ennen 1.9., valittavana on vielä vanhat alv-kannat:
Milloin valitsen tulolle tai menolle uuden ALV-kannan ja miten se tapahtuu?
ALV-muutoksen astuessa voimaan 1.9.2024, UKKO-palveluun tulee mahdollisuus valita sekä tuloille että menoille vanha tai uusi ALV-kanta. ALV-kanta määräytyy sen mukaan, milloin tuote toimitetaan asiakkaalle tai palvelu on kokonaisuudessaan suoritettu. Kuluille löydät oikean ALV-kannan aina kulutositteelta eli kuitilta tai laskulta.
Valitse vanha ALV-kanta 24%, kun:
- Tuote on luovutettu asiakkaalle 31.8.2024 tai aiemmin
- Palvelu on suoritettu asiakkaalle kokonaisuudessaan 31.8.2024 mennessä
- Yritystoimintaan liittyvän kulun tositteella tai kuitilla näkyy vanha ALV-kanta 24%
Valitse uusi ALV-kanta 25,5%, kun:
- Tuote luovutetaan asiakkaalle 1.9.2024 tai sen jälkeen
- Palvelusuoritus valmistuu 1.9.2024 tai sen jälkeen
- Yritystoimintaan liittyvän kulun tositteella tai kuitilla näkyy uusi ALV-kanta 25,5%
Olen ostanut laitteen yritykseni käyttöön osamaksulla. Minkä ALV-kannan merkitsen kirjanpitoon, kun maksan osamaksua?
Kun olet tehnyt ostoksen osamaksulla ennen ALV-muutoksen voimaantuloa, koskee koko hintaa vanha ALV-kanta 24%, sillä tuote on luovutettu sinulle vanhan ALV:n ollessa vielä voimassa. Merkitse siis loputkin osamaksun erät kirjanpitoon vanhalla ALV-kannalla.
Mikä ALV-kanta valitaan ennakkomaksulle?
Ennakkomaksuun sovelletaan sitä ALV-kantaa, joka maksun hetkellä on voimassa. Jos siis ennakkomaksu veloitetaan viimeistään 31.8.2024 sovelletaan maksuun vanhaa ALV-kantaa 24%.
Entä jos olet laskuttanut ennakkomaksun, mutta asiakas maksaa sen myöhäss, vasta syyskuun puolella? Tässä tilanteessa ennakkomaksua koskee jo uusi ALV-kanta 25,5%. Tee tällöin asiakkaalle hyvityslasku UKKO-järjestelmässä ja lähetä maksettavaksi uusi lasku ennakkomaksusta uudella ALV-kannalla.
Minulla on pitkä työprojekti, joka on alkanut ennen ALV-muutosta ja jatkuu vielä ALV-muutoksen voimaantulon jälkeen. Miten valitsen ALV-kannan, kun laskutan työn?
ALV-kanta määräytyy sen mukaan, milloin tuote tai palvelu suoritetaan tai luovutetaan asiakkaalle. Kun kyseessä on pidempi projekti, valitaan oikea ALV-kanta sen mukaan, milloin tilityskausi päättyy.
Esimerkiksi: teet isoa remonttiprojektia asiakkaallesi. Työ on alkanut elokuun alusta ja valmistuu syyskuun lopussa. Tilityskausi on silloin 1.8.-30.9.2024. Projektin laskulle valitaan uusi ALV-kanta 25,5%.
Jos kuitenkin veloitat osan tai koko projektin hinnan ennakkomaksuna elokuun aikana, voit soveltaa vanhaa ALV-kantaa – kuten ylempänä todettiin ennakkomaksuista.
Teen työtä toimeksiantajalleni jatkuvasti laskuttaen työn kerran kuussa. Milloin otan käyttöön uuden ALV-kannan?
Jatkuvassa toimeksiantosuhteessa tuotteet tai palvelut katsotaan toimitetuiksi tilityskauden päättyessä, jos lasku lähetetään vasta tilityskauden loputtua. Eli samaan tapaan kuin isomman projektin laskutuksessa: esimerkiksi tilityskauden 14.8.-13.9. laskulle valitaan uusi verokanta 25,5%, sillä se on tilityskauden päättyessä jo voimassa.
Jos sen sijaan laskutat työn tilityskauden alussa, katsotaan se ennakkomaksuksi ja tilanne on eri. Jos siis lähetät asiakkaalle laskun aina tilityskauden alussa, esimerkiksi tilityskauden 14.8.-13.9. kohdalla elokuun puolella, valitaan ALV-kannaksi laskun lähettämishetkellä voimassa oleva vanha kanta, 24%.
Kumpi ALV-kanta valitaan, jos postitan tuotteen asiakkaalle jo elokuussa, mutta se saapuu hänelle vasta syyskuun puolella?
Jos tiedät tavaran saapuvan Postin kuljettamana asiakkaalle vasta syyskuussa, sovelletaan siihen uutta ALV-kantaa 25,5%. Jos toisaalta laskutat ja asiakas maksaa tuotteen jo elokuun puolella, katsotaan maksu ennakkomaksuksi, jolloin voit valita vanhan ALV-kannan 24%.
Milloin UKKO-palvelumaksuni ALV muuttuu?
UKKO-palvelumaksu maksetaan ennakkomaksuna eli veloitus koskee aina tulevaa kuukautta. Uusi ALV tulee siis voimaan ensimmäiseen maksuun, joka veloitetaan sinulta 1.9.2024 tai sen jälkeen.
Esimerkiksi 14.8.2024 maksamasi palvelumaksu koskee laskutuskautta 14.8.-13.9. – koska ennakkomaksu veloitetaan vielä elokuun puolella, sovelletaan siihen vanhaa ALV-kantaa.
Maksun myöhästyminen – mitä tehdä tilanteessa, jossa laskun alkuperäinen päiväys ja eräpäivä ovat elokuussa, mutta asiakas maksaa laskunsa vasta syyskuussa?
Jos tuote tai palvelu on kokonaisuudessaan toimitettu asiakkaalle ennen verokannan muutosta eli viimeistään 31.8.2024 mennessä, sovelletaan siihen vanhaa verokantaa 24%, vaikka asiakas maksaisi laskunsa myöhässä. Uutta laskua ei tarvitse toimittaa.