1.7.2021 tuli voimaan EU:n verkkokaupan ALV-uudistus ja käyttöön otettiin One Stop Shop -järjestelmä. Tässä kerromme lyhyesti, mistä on kyse.
Uudistus koskee sinua, jos myyt tuotteitasi tai palvelujasi kuluttajille tai muille ei-arvonlisäverovelvollisille ostajille ulkomaille TAI teet pieniä ostoksia EU-alueen ulkopuolelta.
Mistä on kyse?
EU:n arvonlisäveron erityisjärjestelmä Mini One Stop Shop laajeni heinäkuussa 2021 One Stop Shop -järjestelmäksi. Järjestelmä yksinkertaistaa yrityksen arvonlisäverojen käsittelyä kansainvälisessä kuluttajakaupassa.
Jatkossa kaikkiin 10 000 euron raja-arvon ylittäviin kuluttajamyynteihin EU-alueelle sovelletaan kohdemaan ALV-kantaa. Sinun ei yrittäjänä kuitenkaan tarvitse tehdä ilmoituksia ja suorittaa maksuja jokaisen ostajan maahan erikseen, vaan arvonlisäverojen raportoinnin ja maksun voi hoitaa keskitetysti Suomen Verohallinnon kautta OmaVerossa.
Toinen uudistuksessa muuttunut asia koskee tavaran ostamista EU-alueen ulkopuolelta: pienetkin ostokset on nyt tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero.
Käytännössä toiminimiyrittäjälle
Sinun ei tarvitse enää rekisteröityä ALV-velvolliseksi jokaiseen EU-maahan, johon myyt kuluttajille tavaraa tai palveluita, vaan rekisteröidyttyäsi One Stop Shopiin, voit ilmoittaa ja maksaa kaikki EU-arvonlisäverot OmaVerossa (ohjeet rekisteröitymiseen).
One Stop Shopin käyttö on vapaaehtoista. Jos haluat jatkaa vanhaan malliin, sekin onnistuu.
Ilmoitusten antaminen on mahdollista 1.7.2021 alkaen, ja sen voi hoitaa OmaVerossa. Lisätietoa uudistuksesta löydät Verohallinnon sivuilta.
Mitä sinun tulisi tehdä?
Mikäli odotat tekeväsi yli 10 000€ soveltuvaa EU-myyntiä ajalla 1.7.2021-31.12.2021
- Ota yhteys UKKO-asiakaspalveluun ja kerro, että myyntisi voi ylittää rajapyykin
- Seuraa omaa toteutuvaa myyntiäsi
- Me seuraamme järjestelmään kirjaamiasi myyntejä ja olemme yhteydessä havaittaessamme mahdollista rajanylitystä
EU-myyntien kirjaaminen järjestelmäämme muuttuu uudistuksen myötä hiukan, mutta olemme pyrkineet tekemään siitä mahdollisimman selkeää. Keskeisin muutos on se, että EU-kuluttajamyynneissä myyntitositteen ALV-kannaksi tulee jatkossa kirjata kohdemaan ALV-kanta. Oikean ALV-kannan voi tarkistaa esimerkiksi EU:n arvonlisäverotusta koskevilta sivuilta.