Arvonlisävero eli alv on kulutusvero, jonka maksajina toimivat tuotteen tai palvelun ostajat. Yrittäjä lisää veron tuotteen tai palvelun myyntihintaan ja tilittää myydyistä tuotteista tai palveluista saadut arvonlisäverot eteenpäin verottajalle. Arvonlisävero kannattaa aina ajatella niin, että kyseinen vero on valtion rahaa, joka vain hetkellisesti lepää yrittäjän tilillä. Näin siitä ei koidu ikäviä yllätyksiä!
Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa on 24 prosenttia. Tämän lisäksi olemassa on kaksi alennettua verokantaa (10 ja 14 %) ja nollaverokanta.
Nollaverokantaan kuuluvaa on muun muassa myynti ulkomaille, sekä tiettyjen verottomien tavaroiden myynti. Esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoitoalan toiminta, sosiaalihuollon palvelut, rahoitus- ja vakuutuspalvelut sekä arpajais- ja rahapelipalvelut.
Lisäksi nollaverokanta koskee yrityksiä, joiden toiminta on pienimuotoista eli liikevaihto jää tilikauden aikana alle 15 000 euron. Näiden yritysten ei tarvitse laskuttaa arvonlisäveroa osana tuotteidensa myyntihintaa, mutta eivät myöskään voi vähentää ostojensa arvonlisäveroja.
Alennettu arvonlisäverokanta 14%
- Elintarvikkeet ja rehut
- Ravintola- ja ateriapalvelut
Alennettu arvonlisäverokanta 10%
- Kirjat
- Sanoma- ja aikakausilehdet
- Sähköisesti luovutettavat kirjat sekä sanoma- ja aikakausilehdet
- Lääkkeet
- Liikuntapalvelut
- Henkilökuljetukset
- Majoituspalvelut
- Televisio- ja yleisradiotoiminnasta saadut korvaukset
- Kulttuuri- ja viihdetilaisuudet
Maahantuonnin arvonlisäverotus
Verohallinto vastaa maahantuonnin verotuksesta silloin kun maahantuoja on merkitty arvonlisävelvollisten rekisteriin. Maahantuojan on laskettava oma-aloitteisestin maahantuonnin arvonlisäveron osuus ja ilmoitettava se Verohallinnolle.
Maahantuonnissa asiakas antaa tulli-ilmoituksen maahantuodusta tavarasta tullille.
Tulli antaa asiakkalle tullauspäätöksen että onko hän tullin vai verohallinnon asiakas.
Tullin alle menevät pääsääntöisesti:
- Yksityishenkilöt
- Yksityiset elinkeinoharjoittajat, kun tuonti ei liity tuojan liiketoimintaan
- Ulkomaalaiset elinkeinoharjoittajat, jotka eivät ole Suomen alv-rekisterissä.
Verohallinnon alle menevät pääsääntöisesti:
- Arvonlisäverovelvolliset maahantuojat
- Yksityiset elinkeinoharjoittajat, kun tuonti liittyy tuojan liiketoimintaan.
Lisätietoja maahantuontiin liittyen: https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/arvonlisaverotus/ulkomaankaupan_arvonlisaverotus/maahantuonnin-arvonlisavero/
Kuinka paljon alveja tulee maksaa?
Arvonlisäverojen kokonaismäärä riippuu siitä että kuinka paljon liikevaihtoa yrityksellä on tilikaudella ja minkä tyyppisiä tapahtumia liiketoiminnassa on.
Arvonlisäverokannat määräytyvät verohallinnon määrittelemien ehtojen mukaisesti.
Yleisesti kuitenkin käytetään 24% arvonlisäverokantaa.
Ulkomaankauppa EU-maiden välillä – yhteisökauppa
Yhteisömyynti eli tavaran myynti toiselle arvonlisäverovelvolliselle yritykselle on yhteisökaupassa arvonlisäverotonta.
Verottomuuden edellytyksenä on, että tavara kuljetetaan Suomesta toiseen EU-maahan, ostaja on arvonlisäverovelvollinen muussa EU-maassa kuin Suomessa, toisesta EU-maasta olevalla kaupan osapuolella on voimassa oleva alv-numero.
Jos myynnin verottomuuden edellytykset eivät täyty, myyjä ilmoittaa ja maksaa veron normaalisti tavaroiden myynnistä Suomessa.
Lisätietoja ulkomaankaupan arvonlisäverotuksesta: https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/arvonlisaverotus/ulkomaankaupan_arvonlisaverotus/